日本国 (Japan skrevet med skrifttegn), Nippon-koku eller Nihon-koku
På siderne under Rejser i Japan vil du finde oplysninger om at rejse i Japan, samt om forskellige områder og seværdigheder samt egne rejser til Japan (2000, 2003 og 2023) men også hints og gode råd:
På siderne kan du finde rigtig megen baggrundsviden om japansk historie, kultur, buddhisme, shrines, templer og meget mere:
Japanese Wiki Corpus
Siden her er også brugbar: English Index — Japanese Garden Dictionary (nabunken.go.jp)
På siden her finder du de fineste haver i Kyoto, Kamakura og Tokyo, men også i andre regioner. Byerne har været hovedstæder og centre for japansk kultur og religion i århundreder. Haverne, templerne, paladserne med verdensberømte haver har oplevet krigstider, ødelæggende brande, jordskælv og alligevel overlevet:
Gardens – Real Japanese Gardens
Herunder:
Kort om Japan
Rejsetips
Kort om Japan
Areal
Japan er 377.815 km2 stort, ca. 9 gange større end Danmark, og er en østat, der består af omkring 4000 øer, som tilsammen danner en 2500 km lang bue. De 4 største øer er Hokkado i nord, sydvest herfor ligger Honshu den største og mest befolkningsrige af hovedøerne med Japans højeste punkt Fujiyama eller Mount Fuji på 3776 m, en smal kystslette, der vender ud mod den tredje af øerne Shikoku, den vestligste ø er Kyoshu.
Geografi
Landet følger randen af den eurasiske fastlandsplade og udgør en del af et geologisk aktivt bælte, hvor stillehavspladen bevæger sig ind under den euro-asiatiske kontinentalplade. Japan er opstået som følge af dannelsen af foldebjerge kombineret med en omfattende vulkansk aktivitet. De japanske bjergkæder går primært på langs af øbuerne, og omkring 80 % af Japans overfladeareal er dækket af bjerge. Mere end 2/3 dele af det bjergrige landskab er dækket af skov. Japan er et af verdens mest vulkanrige lande og indgår i den såkaldte ”ildring”, som går rundt om Stillehavet. Af de sovende vulkaner er Mount Fuji den kendteste med sine 3776 m. over havet. Japan har mere end 1000 jordskælv om året og større jordskælv optræder i gennemsnit hvert 5. år. De mest aktive områder findes på det sydlige Kyushu og på det nordlige og centrale Honshu. Japan har endvidere over 20.000 varme kilder, onsen, som er meget populære. Koreastrædet mellem Japan og Sydkorea er ca. 180 km bredt og den kinesiske kyst ligger ca. 800 km væk.
Klima
Japan har typisk monsunklima, men klimaet varierer på grund af landets store udstrækning fra nord til syd og er samtidig under indflydelse af beliggenheden mellem verdens største kontinent og verdens største ocean.
Vinter: Om vinteren kommer den fremherskende vind fra det centrale Asien med kold og tør luft. Når den kolde luft passerer over det relativt varme Japanske Hav optages fugtighed i luften, hvilket betyder store mængder sne og storme på sletterne og i bjergene langs vestkysten. Snefaldet kan i nogle af bjergregionerne være op til 8 meter. Den østlige del af landet har derimod overvejende tørt og klart vejr om vinteren med gennemsnitligt 6 graders varme.
Forår: I slutningen februar kommer de første forårsstorme og vejret bliver mere omskifteligt. I slutningen af marts tager solen fat, og kirsebærtræerne blomstrer i hele april måned i en front fra nord mod syd. Maj er varm og solrig med temperaturer mellem 14 og 19 grader.
Sommer: I midten af juni bevæger polarfronten sig mod nord og regnsæsonen (baiu) starter. Sommeren i juli og august er varm med gennemsnitlig temperaturer mellem 25 – 28 grader og fugtig. I Slutningen af august eller i begyndelsen af september kommer polarfronten tilbage med en ny regntid (shurin) specielt i de nordøstlige dele af Japan, mens den sydlige del af Japan rammes af storme og tyfoner (taifu).
Efterår: Efterårsvejret kan være utrolig flot med ca. 17 grader i de centrale dele. Ultimo oktober og primo/medio november får bladene på den japanske ahorn den eftertragtede røde farve. Til gengæld kommer vinteren hurtigt til de nordlige og højtliggende egne.
Befolkning
Japan har ca. 124.947 mill. indb. (2021) og har en befolkningstæthed på 336,4 indb./Km2, men med 2/3 af landet dækket af skov er den reelle tæthed i de beboede områder meget større, og Japans kulturlandskab fremstår som noget af det tætteste og mest intensivt udnyttede i verden. Fødselsraten (antal børn pr. kvinde) er 1,3. I Tokyo bor næsten 14 millioner (2021) og hele hovedstadsområdet er verdens mest folkerige storbyområde med 40,8 millioner indbyggere (2023). Kyoto har lidt over 1,46 mill. indb. (2020).
Etnicitet: (2021): 98,5% japanere, 0,5% koreanere, 0,4% kinesere og 0,6% andre
Religion
De fleste japanere er tilhængere af både shintoisme (69.0%) og buddhismen (66.7%), mens 1,5 % er kristne og 6.2% praktiserer andre religioner (2018).
Rejsetips til Japan
Bagageforsendelse
Japan har en række fragtfirmaer, der billigt sender bagage over det meste af landet (Takuhaibin på japansk). Servicen er meget effektiv og pålidelig og det giver fleksibilitet på rejsen, at man kan sende sin bagage i forvejen til et hotel eller lufthavn. Husk derfor at medbringe en lille rejsetaske, til brug når du sender den større bagage.
Man kan sende fra en del døgnkiosker (convenience stores), hoteller eller fra fragtfirmaets lokale kontorer. Disse kan også hjælpe med at udfylde de nødvendige blanketter. Husk at gemme din kvittering, som du skal bruge til at få bagagen udleveret.
Normalt kommer bagagen frem næste dag, medmindre den sendes til et afsidesliggende område som Hokkaido, Okinawa og visse afsides steder på Kyushu og Shikoku. I så fald skal man regne med to dage – hvad man også bør gøre for en sikkerheds skyld, hvis man sender til en lufthavn.
Det er meget almindeligt at bruge denne service, og hotellerne opbevarer gerne bagagen, til du når frem.
Det mest udbredte fragtfirma hedder Yamato Transport – bedre kendt som Kuroneko, hvilket betyder ”sorte kat” som er firmaets logo.
Billeje
Planlægger du at leje bil i Japan, er det vigtigt at medbringe et gyldigt internationalt kørekort sammen med det almindelige EU-kørekort. De fleste biludlejningsfirmaer vil ikke udlevere en bil uden forevisning af internationalt kørekort.
Vær opmærksom på, at Japan har venstrekørsel, men japanerne kører generelt pænt og hensynsfuldt.
Drikkepenge
Man giver ikke drikkepenge i Japan, hverken på restauranter, hoteller eller i taxien. Service er inkluderet i prisen, og de fleste vil nægte at modtage drikkepenge.
Hvis du bruger en lokal guide, forventes det heller ikke, at du giver drikkepenge. I stedet er det en god ide at medbringe en lille gave hjemmefra. Japanerne har en stærk gavekultur og en lille ting fra et fjernt land, fx en lille æske chokolade, et lommetørklæde eller en lille særlig dansk ting, vil blive værdsat.
Duty-free shopping
Japan har duty-free shopping for at imødekomme det stigende antal turister, der kommer til Japan for at shoppe. I mange butikker og de fleste stormagasiner kan man således undgå den lokale moms på 10%. Det kræver blot, at man har sit pas med.
Døgnkioskerne og deres services
Man skal ikke gå langt før man finder en døgnkiosk (”Kombini” efter det engelske convenience store) i Japan. De største kæder er 7-Eleven, Lawson og Family Mart. Butikkerne er oftest meget velassorterede og kan være et godt sted at starte dagen eller gøre pit-stop, hvis man skal have snacks, mad eller drikkevarer til at tage med. Det er værd at vide, at mange af butikkerne også har et kundetoilet til fri afbenyttelse samt hæveautomater, der tager udenlandske kort.
Elektricitet
Japan kører på 100 Volt, og stikkene har to flade ben som de nordamerikanske stik. Nogle hoteller har adaptere på værelset, men det må anbefales at medbringe en adapter og originale ledninger til opladning. Alternativt kan man købe adapterstik i de fleste døgnkiosker.
Hvis du planlægger at købe elektrisk udstyr med hjem fra Japan, bør du kigge efter apparater produceret til eksport.
Forudbetalt SIM-kort og lomme-Wifi router
Hvis din mobiltelefon er ulåst, kan du anvende et forudbetalt SIM-kort til dataoverførsel eller telefoni. SIM-kortene kan købes i automater i Narita lufthavn (Tokyo), Kansai Lufthavn (Osaka) og Chubu Lufthavn (Nagoya) eller online.
Alternativt kan man leje en lille trådløs router – ”lomme-Wifi” – som man kan have med sig på farten. Routeren kan bruges til flere enheder på samme tid og er meget praktisk. Hvis man har brug for at ringe er den billigste løsning at ringe med en internetservice som fx Facetime eller Messenger. Man kan leje lomme-Wifi i de fleste lufthavne eller hjemmefra fx via Japan Wireless.
Medicin
Japan har meget strenge regler for, hvilken medicin man må bringe ind i landet. Selv visse typer af medicin mod forkølelse kan være forbudt. Du kan finde en information om indførsel af medicin her:
https://www.mhlw.go.jp/english/policy/health-medical/pharmaceuticals/01.html
Offentlige bade – onsen
”Onsen” er en naturlig varm kilde. Som følge af en meget aktiv undergrund, er Japan rig på varme kilder med mange forskellige mineralske kvaliteter. Mange varme kilder har både indendørs og udendørs bade og findes primært uden for byerne. De varme kilder kan enten være offentligt tilgængelige eller høre til en ryokan (japansk kro) eller minshuku (japansk B&B), hvor de kun kan benyttes af gæsterne. Badene ved de varme kilder er som regel delt op til mænd og kvinder.
Værd at vide om onsen etikette
Det er vigtigt at være opmærksom på, at badene ikke er beregnet til at vaske sig i. Før man går i badene, forventes man at foretage en grundig afvaskning. Der findes små skamler til at sidde på og baljer til at fylde rent vand i, så du kan skylle dig efter af have sæbet dig ind ved vaskestationerne.
Man kommer ikke sæbe i baljerne og under ingen omstændigheder i badene.
I en traditionel onsen er det forbudt at have badetøj på. Hvis der er unisex bade vil man have badetøj på eller eventuelt tøj, der bliver udleveret af onsen.
Onsen gæster medbringer ofte et lille håndklæde, der kan bruges som vaskeklud. Håndklædet må ikke dyppes i de varme bade men kan enten lægges ved siden af badet eller oven på hovedet, hvad man ofte ser japanerne gøre.
Onsen betragtes som et sted, hvor man slapper af og lader op. Det er derfor ikke velset at larme eller tale højt i badene.
Penge
Japan er stadig i høj grad et kontant-samfund. Det er derfor en god ide altid at have rigeligt med kontanter på sig, da mange restauranter og butikker ikke accepterer kreditkort. Skal man hæve kontanter i Japan er det mest praktisk at benytte hæveautomaterne i enten 7-eleven eller Family Mart butikkerne. De fleste banker accepterer ikke udenlandske kreditkort og er generelt mere besværlige at have med at gøre.
Inden afrejse er det en god ide at tjekke, at dit kreditkort er aktiveret til kontanthævning i udlandet. Det er endvidere en fordel at medbringe mere end en korttype, fx Visa og Mastercard, da der kan være forskel på, hvor de kan bruges.
Sko – af eller på
I Japan er det normalt at tage sine sko af, når man går ind i et rum med gulvtæppe, tatami (sivmåtter, der anvendes som gulvbeklædning) eller træ, i templer, i visse områder af restauranter, på ryokan og ikke mindst, når man går ind i nogens hjem. Det er meget ildeset at gå ind med sko på. Hvis du er i
tvivl, er det altid en god ide at spørge. Eftersom det er svært at undgå at skulle have skoene af flere gange om dagen, må det anbefales altid at have rene, matchende strømper på uden huller. Går man med sandaler uden strømper, må det anbefales at have et par strømper i tasken, som man kan tage på, når man stiller skoene. Beskidte fødder indendørs er ikke velset.
Nogle steder, fx på ryokan (japansk kro), vil der stå slippers til fri afbenyttelse, og i så fald bør man benytte disse. Vær dog opmærksom på, om det er slippers, der står på toilettet. Disse bruges kun mens man opholder sig på toilettet, og det kan blive meget pinligt at forlade toilettet med toilet slippers på.
Tatoveringer
I Japan er tatoveringer associeret med mafiaen, og de fleste onsen vil derfor ikke acceptere besøgende med tatoveringer. Nogle steder er det muligt at få et hvidt klistermærke til at dække over en mindre tatovering (man kan også selv medbringe plaster) men udgangspunktet er, at man bliver nægtet adgang, hvis man har tatoveringer – også selvom man er turist.
Transport
Pasmo kort / Suica kort / Icoca kort
Både Pasmo, Suica og Icoca kort er en slags rejsekort til metro og kort-distance tog. Kortet købes i en billetautomat med et startbeløb mellem JPY 1.000 og JPY 10.000 og kan fyldes op på alle større stationer. Kortet er brugervenligt og man slipper for at købe billetter og bruge tid på at finde ud af den rigtige billetpris hver gang, man skal med tog. Pasmo, Suica og Icoca leveres af forskellige udbydere men dækker mere eller mindre de samme transportmidler.
Kortene kan bruges i de fleste bytog og bybusser.