Tokyo

På siderne her finder du bl.a. oversigter over templer og japanske haver i Tokyo.

En første gangs rejseguide til Tokyo finder du her:

En første gangs rejseguide til Tokyo (2023) – Min Japanske Have

Herunder får du en kort oversigt over templer og parker i Tokyo

Templer

Blandt de store Tokyo Shinto-helligdomme skiller Meiji-jingu og Yasukuni sig ud det meste af tiden. Man glemmer dog en af de smukkeste og behageligste. Nezu-jinja, i “Yanesen”-området (forkortelse for Yanaka / Nezu / Sendagi), er en stille del i Tokyo, og det ville være en skam ikke at medtage det på dit besøg i de gamle kvarterer.

Nezu Jinja

Beliggenhed: 113-0031-1 Nezu, Bunkyo-ku, Tokyo 28-9
Med Tokyo Metro: (Ikke tilgængelig med JR Pass)

  • Chiyoda Line, Nezu eller Sendagi stationer (exit 1) og en 5-10 minutters gang
  • Namboku Line, Todai-Mae Station (exit 2) og en 5-til-10 minutters gang

Offentlig: Gratis adgang. Hovedhallen er åben dagligt fra kl. 8 til 17
Set: 2023

Se mere her: Distrikt guide (nedujinja.or.jp)

Nezu Jinja er en Shinto-helligdom, der går tilbage fra Edo-perioden, beliggende i Bunkyo Ward. Det er berømt for sin azalea bakke der afslører dristige farver hvert forår under Tsutsuji Matsuri festival. Der er flere velbevarede bygninger, herunder hovedhallen, som er udpeget som vigtige kulturelle egenskaber i Japan.

Legenden fortæller, at dens konstruktion oprindeligt går tilbage for to årtusinder siden, til ære for Susanoo-guden, initieret af prinsen og helten Yamato Takeru. I 1705-1706 flyttede shogun Tsunayoshi templet til Nezu, dets endelige placering tæt på Ueno Park.

Japansk historie er kendt for sine mange krige og brande. Da det forblev uberørt af jordskælvet i Kanto i 1923 og brandbombningen af Tokyo i 1945, er Nezu-helligdommen en af de ældste i Tokyo. I 1868 betragtede Meiji-kejseren det som en af “Tokyos top ti helligdomme” (Læs f.eks. Natsume Sosekis roman ‘I am a cat’, hans debutroman.)

Mange af Nezu-jinjas strukturer er blevet udpeget som vigtige kulturelle egenskaber i Japan. Træarkitekturen stammer fra Gongen-stilen (eller Ishinoma-zukuri) kendt i Nikko Toshogu-helligdommen. Det findes i hovedhallen (Honden), tilbedelsespavillonen (Haiden), offerhuset (Heiden) og også i de store porte (Karamon og Romon). Templets største tiltrækning er måske den lille røde torii-tunnel, der ligger på bakken, hvilket skaber en naturskøn portsti svarende til den i Fushimi Inari Taisha.

Hvad man kan se i nærheden af Nezu-Jinja? Se HER

Meiji-jingu

Torii porten ind til Meiji Jingu (1 på oversigten)

Beliggenhed:
Med tog – JR Yamanote linje, Harajuku station og 2 minutters gang
Med metro – Tokyo Metro Chiyoda eller Fukutoshin linje, Meiji-Jingumae station (C03 eller F15) og 3 minutters gang
Gratis rejse med JR Pass:Bestil Japan Rail Pass (fra ~ $ 376)
Offentlig: Åben fra solopgang til solnedgang. Specifikt lukker helligdommen kl. 4:30 (kl. 4 mellem november og februar). Sidste indgang en halv time før lukning. Gratis.
Set: 2023

Meiji-jingu er et stort Shinto kompleks, der støder op til Yoyogi Park, i Harajuku kvarteret, i Shibuya. Shinto-komplekset blev renoveret i 2016. Det er livligt hele året. Populært blandt turister, ideelt sted for en traditionel japansk bryllupsceremoni samt til nytårsfester.

Meiji-jingu blev bygget til ære for kejser Meiji og kejserinde Shoken. På dagen for indvielsen, den 1. november 1920, besøgte omkring en halv million japanere helligdommen. I dag er helligdommen især populær under nytårsfestlighederne, hvor i gennemsnit 3 millioner japanere kommer for at bede.

Meiji Jingû Gyoen

Efter at have passerer den første store torii besøges den kejserlige have (Meiji Jingû Gyoen).

Efter have passeret sake og vintønder passeres Torii porten op mod templet, Cederskoven omkring helligdommen består af træer doneret fra hele Japan og verden – alle plantet for at danne et hvilested for kejserens og kejserindens sjæle.

Hvad kan man se i nærheden af Meiji-Jingu? Se HER

Yoyogi Park

Yoyogi Park er en stor offentlig have beliggende lige op til Meiji-helligdommen. Yoyogi Park er den femte største af storbyparkerne og er opdelt i distrikt A, som er en skovpark på tværs af vejen, og område B, som har et kontrasterende atletikstadion og udendørs scene. Området var tidligere hærens Yoyogi Parade Ground, senere efter krigen stedet for det amerikanske militærs logi, og blev en park efter Tokyo Olympiske Lege.

Japanerne opholder sig i Yoyogi park i timevis for at slappe af, nyde en picnic, tilbringe lidt tid med en partner eller venner, eller bare gå eller cykle. Dammen giver lidt mere forfrisket luft, især om sommeren, når det er meget varmt i Japan.

Yasukuni-jinji

Beliggenhed: 3-1-1 Kudankita, Chiyoda-ku. Lige overfor Koishikawa Korakuen.
Yasukuni-helligdommen ligger en kort gåtur fra Kudanshita Station på metrolinjerne Hanzomon, Tozai og Shinjuku.
Fra Tokyo Station: Tag Marunouchi Subway Line fra Tokyo Station til Otemachi (1 minut) og derefter Hanzomon Subway Line til Kudanshita Station (4 minutter). Den ene vej billetpris er 180 yen.
Fra Shinjuku Station: Tag Shinjuku Subway Line direkte fra Shinjuku til Kudanshita Station. Den ene vej tur tager 8 minutter og koster 220 yen.
Offentlig: 6:00 til 18:00 (indtil 17:00 fra november til februar) (Gratis)
Set: 2023

Yasukuni-jinji, en Shinto-helligdom beliggende i Chiyoda, Tokyo. Yasukuni-jinji blev grundlagt af kejser Meiji i juni 1869 med det formål at mindes og forankre dem, der er døde i krig for deres land og ofrede deres liv for at hjælpe med at opbygge grundlaget for et fredeligt Japan. Ånderne fra omkring 2,5 millioner mennesker, der døde for Japan i de mange konflikter er nedfældet i Yasukuni-helligdommen i form af skriftlige optegnelser, der noterer navn, oprindelse og dato og dødssted for alle indskrevet. Det gælder hændelserne fra Boshin-krigen 1868-1869 til de to kinesisk-japanske krige, henholdsvis 1894-1895 og 1937-1945 og den første Indokina-krig fra 1946-1954, herunder krigsforbrydere. Helligdommens formål er blevet udvidet gennem årene til at omfatte dem, der døde i krigene, der involverede Japan, der spænder fra hele Meiji- og Taishō-perioderne og den tidligere del af Shōwa-perioden.

Vandringshaver i Tokyo

Koishikawa Kourakuen

Beliggenhed: Koishikawa Korakuen ligger 5-10 minutters gang fra Iidabashi Station langs JR Chuo-linjen (kun lokale, gule tog) og metrolinjerne Tozai, Yurakucho, Namboku og Oedo; eller 5-10 minutters gang fra Suidobashi Station langs JR Chuo Line (kun lokale, gule tog); eller 10 minutters gang fra Korakuen Station langs Marunouchi og Namboku metrolinjer.

Lige nord for det kejserlige palads

Offentlig: 9:00 til 17:00 (indgang indtil 16:30) Lukket : 29. dec. til 1. jan. (300 yen)

Koishikawa Korakuen er en af Tokyos ældste og bedste japanske haver beliggende i Koishikawa-kvarteret i Bunkyō, Tokyo. Haven blev opført i den tidlige Edo-periode (1600-1868) på Tokyo-bopælen for Mito-grenen af den regerende Tokugawa-familie. Ligesom sin navnebror i Okayama blev haven navngivet Korakuen efter et digt, der opfordrede en hersker til kun at nyde glæden efter at have givet lykke til sit folk.

Haven er attraktiv hele året, men især i efterårets farvesæson i slutningen af november og i begyndelsen af december. Dusinvis af ahorntræer er plantet omkring havens tre damme, som bliver til levende nuancer af orange og rød. Der findes også en lille, næsten skjult lund af ginkgo træer nær det sydøstlige hjørne af haven, som bliver gylden gule i løbet af efteråret.

Haven blev oprindeligt påbegyndt i Edo-perioden (1603-1867) af Tokugawa Yorifusa, grundlægger af Mito Tokugawa-klanen i 1629. Den er specielt fascionerende med dens selvbevidste repræsentation af forskellige kinesiske områder. Opførelsen blev afsluttet i 1669 af hans søn efter en 30 år lang byggeproces, hvor Zu Shu Shui, en eksil kinesisk lærd, var blevet konsulteret undervejs.

Den centrale dam har en horai-jima som er fyldt med koi’er. En horai-jima “skatteø” en af de hyppigst forekommende symboler i de japanske haver. Horai-jima er et mytisk sted beboet af det udødelige, og i haven er det repræsenteret midt i dammen, som en lille ø lavet af en sten (eller gruppe af sten). Der er ingen broer, og øen er ikke forbundet med kysten på nogen måde, da Horaijima er utilgængelig for dødelige. Men hvis øen er stor nok, kan der plantes flora, som symboliserer lang levetid.  Fuldmånebroen er en stenbro af kinesisk design. Som så mange japanske designs med udenlandsk påvirkning, er denne dog en japansk have med et nik til kinesiske påvirkninger. En yatsu-hashi-bro (består af otte overlappende træ- eller stenplanker) zig-zagger sig gennem et felt af iris. Sawari-trædesten passerer nær et vandfald, og rundt om hvert hjørne udfolder overraskende udsigter sig. I dag er stedet blevet reduceret til 6,5 hektar, men det er stadig et besøg værd.

Rikugien (Iwakasi residence)

Beliggenhed: Rikugiens hovedindgangsport ligger på det østlige hjørne af parken omkring 5-10 minutters gang syd for Komagome Station på JR Yamanote Line eller Namboku Subway Line.
Offentlig: 9:00 til 17:00 (adgang til 16:30) Aften åben til 21:00 gennem efterårs farverne og kirsebærblomstringen. Lukket 29. dec. til 1. jan. (300 yen)
Set: 2023

Rikugien betragtes ofte som Tokyos smukkeste japanske landskabshave sammen med Koishikawa Korakuen. Anlagt omkring 1700 til den 5. Tokugawa Shogun. Rikugien betyder bogstaveligt talt “seks digte haven” og gengiver i miniature 88 scener fra berømte digte. Haven er et godt eksempel på Edo-periodens vandringshave med en stor central dam omgivet af menneskeskabte bakker og skovområder, alle forbundet med et netværk af stier.

Det tager cirka en time at komme rundt i hele havens netværk af vandrestier i rolig tempo. Stierne snor sig rundt om i haverne, gennem skove og åbne græsplæner og fører til flere tehuse, som er åbne for offentligheden. F.eks. Fukiage Chaya tehus langs dammens nordvestlige kyst.

Hama Rikyuu

Hama Rikyu ligger 10-15 minutters gang fra JR Shimbashi Station eller 5-10 minutters gang fra Shiodome Station på Oedo Subway Line og Yurikamome forhøjet tog.

Stedet blev Tokugawa shogunenss sommervilla i 1704 og blev navngivet Hama Rikyu i Meiji-æraen. Den omfattende vandringshave ligger i udkanten af Tokyo-bugten og omfatter den eneste tidevandsdam i Tokyo, shiori-no-ike, der skifter niveau med tidevandet. Den traditionelt indrettede have står i skarp kontrast til skyskrabere i det tilstødende Shiodome-distrikt. Haven har beskårede fyrretræer og en pæonhave. Et af fyrretræerne er over 300 år gammel og siges at være plantet af Tokugawa Ienobu selv. Nakajima-øen er forbundet med Konoji-shima-øen med en bro. Øens Tehus, Nakajima-no-chaya, byder på fantastiske udsigter.

Kejserpaladset (皇居, Kōkyo)

Det kejserlige palads er den vigtigste bolig for kejseren af Japan. Det er et stort parklignende område beliggende i Chiyoda-distriktet i Chiyoda-afdelingen i Tokyo og indeholder flere bygninger, herunder Fukiage Palace, Fukiage gosho), hvor kejseren har sit boligkvarter, hovedpaladset (Kyūden), hvor forskellige ceremonier og receptioner finder sted, nogle boliger i Tokyo Imperial Family, et arkiv, museer og administrative kontorer.

Edo Castle var normalt sæde for Tokugawa-shogunen, der styrede Japan fra 1603 til 1867. I 1868 blev shogunatet væltet, og landets hovedstad og kejserlige bopæl blev flyttet fra Kyoto til Tokyo. I 1888 blev opførelsen af et nyt kejserpalads afsluttet. Slottet blev ødelagt under Anden Verdenskrig og genopbygget i samme stil bagefter. Der blev bygget en ny hovedhal samt boliger på den vestlige del af stedet i 1964-1968, designet af arkitekten Junzō Yoshimura. Området blev omdøbt til Imperial Residence i 1948, mens den østlige del blev omdøbt til East Garden (Higashi-Gyoen) og blev en offentlig park i 1968.

Fra Kokyo Gaien, den store plads foran kejserpaladset, kan besøgende se Nijubashi, to broer, der danner en indgang til det indre palads. Stenbroen foran kaldes Meganebashi (Eyeglass Bridge) for sit udseende. Den anden bro var tidligere en træbro med to niveauer, heraf navnet Nijubashi (Double Bridge).

Paladsets indre grund er generelt ikke åben for offentligheden.

Kitanomaru Park 北の丸公園

Kitanomaru Park ligger mod nord og er den tidligere nordlige enceinte af Edo Castle. Det er en offentlig park og er stedet for Nippon Budokan. Mod syd ligger Kokyo Gaien National Garden.
Den mest bekvemme indgang til parken er fra Kudanshita side, gennem Tayasumon Gate, kun to minutters gang fra Kudanshita Station på Tozai, Hanzomon og Shinjuku metrolinjer.
Parken var engang en del af Edo Castle-grunden og bevarer flere originale porte og dele af voldgraven. Dammen er omdrejningspunktet for Kitanomaru, og en lille bæk leger gemmeleg blandt træerne. Hvis du har brug for et kulturfix, skal du tjekke National Museum of Modern Art, Tokyo eller Science Museum,
I løbet af foråret er Kitanomaru Garden et vidunderligt sted for en picnic under lyserøde kirsebærblomster eller for at stirre på robådene, der flyder i voldgraven. Mod vestsiden af parken finder du Momiji-yama, en have med ahorntræer, der bliver ildrøde om efteråret. Omkring dammen er flere store gingko træer prydet med lyse gyldne blade fra slutningen af november til begyndelsen af december.

1 tanke om “Tokyo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rul til toppen