Japanske Haver

Taiso-in. Kyoto

Hvad er en japansk have?

Det kan være svært at svare på, men du er ikke i tvivl, når du står i en japansk have.

Den japanske have bygger på en mere end 1200 år gammel tradition, hvor der gennem tiden er udsprunget nogle klassiske havetyper som landskabshaven, zen-haven, te-haven, og gårdhaven. 

Havetyper, som ikke kun relaterer sig til historiske epoker, men også til forskellige funktioner. Selvom havetyperne afspejler den japanske historie, ideologi og æstetik, har den japanske have som begreb nogle klare fælles træk.
Den japanske have kan værdsættes af alle, men skal den forstås, må det ske ud fra en kulturel sammenhæng.

Skal du have en japansk have?

Hvis du mest holder en have, hvor tingene vokser vildt, frit og farverigt, så er en japansk have formentlig ikke noget for dig. For en japansk have er overordnet set kendetegnet ved struktur, orden, formfuldendthed og stringens.

Opbygningen af en japansk have kan dog variere meget både i udtryk og i størrelse. Selv den mindste have kan indrettes som en japansk have – og endda komme til at virke større end den faktisk er. Det bunder i de teknikker som den japanske bygger på herunder at skabe en illusion om et storslået landskab.

Meget afhænger af hvilken havetype du vælger som din primære. Herudover er det vigtigt at tage udgangspunkt i, hvor megen tid du efterfølgende har til at vedligeholde haven, dvs. hvordan er din livssituation nu og efterfølgende. Er du nemlig først begyndt at beskære og forme et træ eller en busk i japansk stil, hænger du på den. Vedligeholder du nemlig ikke klipningen, bliver haven ikke nogen nydelse hverken at se på eller være i.

Derfor er det så vigtigt at være omhyggelig med det forberedende arbejde. Hvad er det for en type have jeg vil have? Hvilke funktioner skal den kunne rumme? Skal jeg have plads til f.eks. børn, børnebørn, og husdyr? Hvad har jeg overskud til nu og i fremtiden?

Artiklerne i dette afsnit giver dig ikke svarene, men kan være med til hjælpe dig på vej til at tage din beslutning. Gør aldrig noget overilet, men giv dig god tid.

Har du erhvervet dig en have og gerne vil lave en japansk have, så er det f.eks. en rigtig dårlig ide at fjerne al beplantning herunder træer for at starte på en frisk. Find først ud af hvad det er for en have du har og hvilke elementer den allerede har. Husk på at et træ ikke bare kan skiftes ud, for det tager år for træet at slå sig ned, så man får fornemmelsen af, at her har det altid stået.

Almindelige japanske betegnelser for haver og templer:

Shinto helligdom (shrine): jinja, jingu, taisha eller –gu.
Buddhistisk tempel (tera): -in eller –an betyder et mindre buddhistisk tempel, hvor -ji eller dera betyder et større tempel.
Hondo: hoved hallen i et tempelkompleks.
Have: Niwa, teien, -tei, -en.
Park: koen

Oprindelsen

Designprincipperne

Grundelementerne

Havetyper

Rul til toppen